Om in de IT minimaal uit te blinken heb jij zeker een aantal IT vaardigheden, de zogenaamde hard skills, nodig! Soft skills zijn uiteraard ook belangrijk om ernaast te hebben, maar zonder deze hard skills kan jij je niet goed profileren als dé IT-professional!

Soorten IT vaardigheden

Het ontwikkelen van software, programmeertalen

Hier zijn 2 begrippen heel belangrijk, namelijk: Backend en Frontend. Sommige programmeertalen worden voor beiden gebruikt, anderen voor enkel backend (C, C++, Python) of enkel frontend (HTML, CSS, Javascript). Wil jij weten wat het verschil tussen deze twee is? Lees dan onze blog hierover. Er kan namelijk wat verwarring over ontstaan in verband met bijvoorbeeld Node, het serverside framework, waarbij je meer op de backend werkt.

Werken met frameworks 

Frameworks? Een framework is een platform waarmee je software applicaties kunt bouwen. Een framework wordt bijvoorbeeld gebruikt om de connectie te leggen met software of om hardware aan te sturen. Er zijn een heel aantal frameworks waar je je in verdiepen kunt, zoals: Umbraco, Symfony, Laravel, CakePHP, AngularJS, Bootstrap, .NET Framework, Ruby on Rails, MVC en Django.

CMS

CMS staat voor Content Management System. Met zo’n systeem kan je op eenvoudige wijze content beheren, maar ook een website ontwikkelen. Erg gewenst dus bij diverse branches en bedrijven. Een aantal systemen waar je aan kan denken, zijn: Magento, Umbraco, Drupal en Wordpress.

Systemen/software

Dit lijkt in eerste instantie misschien wat op wat je hierboven gelezen hebt, namelijk op CMS, maar hiermee worden besturingssystemen bedoeld als Linux, Windows, Unix en OS X 10 (van Mac). Om een systeem te laten opstarten heb je een besturingssysteem nodig, zodat je bijvoorbeeld met je computer kunt werken. Aangezien je als IT’er continu met (diverse) apparaten in de weer bent, is enige kennis van het systeem achter het systeem zeker niet irrelevant.

IT vaardigheden op je CV zetten

Je CV is hét uithangbord dat jouw profiel schetst online. Jij hebt er baat bij wanneer jij in jouw CV noteert wat jouw kunde en jouw kennis is op IT gebied. Hoe meer jouw CV voor jou spreekt, des te minder hoef je toe te lichten of uit te leggen bij het sollicitatiegesprek. Daarnaast wordt je sneller door meer werkgevers geselecteerd, omdat er veel gekeken wordt naar vaardigheden op IT-gebied.

Zeker in deze tijd is de vraag naar goede IT’ers booming.  Als jij dus wil opvallen voor bedrijven en een toekomstige werkgever, is het belangrijk om in te spelen op wat de toekomstige werkgever wil. Ook als je niet veel IT vaardigheden hebt, is het toch van belang dat je deze noteert. Noteer wel alleen dat wat ook jouw vaardigheden zijn. Noem bij de genoemde IT vaardigheden ook telkens een specifiek voorbeeld waar aan af te lezen is hoe het zichtbaar is geworden (in je eerdere werkervaring) dat jij deze vaardigheid hebt.

IT vaardigheden ontwikkelen

Hoe doe je dat? Een inkoppertje, maar bijvoorbeeld door het volgen van een IT-gerelateerde opleiding in het middelbare, het hogere beroepsonderwijs of het wetenschappelijke onderwijs, of door werkervaring op te doen. Daarnaast kan je hobbymatig programmeerervaring opdoen met diverse talen. Wil je weten met welke talen het relevant kan zijn om ervaring op te doen? Check de blog over de 4 meest gebruikte programmeertalen en kom erachter waar jij jouw tijd in wil investeren!

 

Terug naar overzicht