Een full stack developer is een ontwikkelaar die zowel met de backend als met de frontend werkt. De full stack developer is dus geen specialist op 1 specifieke kant, maar meer allround op beide kanten. Maar wat houdt een full stack developer zijn nog meer in?

Wat is de functie van een full stack developer?

De functie van een full stack developer komt neer op het opereren op de backend en de frontend. De developer is dus bezig met zowel het visuele als functionele gedeelte. Het feit dat ze met beide bezig zijn betekent niet dat de werkzaamheden 50% backend en 50% frontend zijn. Afhankelijk van de behoeften van een bedrijf kan dit bijvoorbeeld ook 80% backend en 20% frontend zijn. Zo kunnen meerdere full stack developers andere verhoudingen hebben bij de werkzaamheden.

Waar werkt een full stack developer zoal mee?

Een full stack developer werkt zoals eerder benoemd op de backend en de frontend. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt zal het verschillen waar je mee werkt. Het ene bedrijf kan een stack hebben van PHP en Vue. De andere kan werken met C# en Angular. Het is dus niet zo dat je standaard bij elk bedrijf dezelfde full stack functie kan vervullen. Op de backend kan je bijvoorbeeld werken met C#, PHP en Java enz. Op de frontend is dat voornamelijk met Javascript. Daarbij zijn frameworks als Angular, React en Vue veel gebruikt.

Waarom kiezen voor full stack developer?

De keuze om als full stack developer aan de slag te gaan is als je graag allround wilt zijn en van alles wel kennis wilt hebben. Zo ben je voorbereid op algemene situaties en is je hulp dan meer dan handig. Ook zou je voor full stack kunnen kiezen als je je werkzaamheden op bijvoorbeeld alleen de backend niet uitdagend genoeg vindt. Een vervolgstap zou dan een gedeelte frontend erbij zijn. Daarbij komt ook dat het werk meer afwisselend is als full stack developer ten opzichte van een developer op slechts 1 end.

Als laatste ben je ook nog interessanter voor bedrijven als je al ervaring of kennis hebt van meerdere talen op de backend en de frontend. Zo pas je je makkelijk aan en ben je altijd goed voorbereid op eventuele problemen.

Wat verdient een full stack developer?

Het salaris is natuurlijk iets wat niet elk bedrijf in de vacature vermeldt. Hierdoor is het lastig om er een vast bedrag aan te koppelen. Dit omdat het afhankelijk is van een aantal factoren. Dit kan gaan om huidig salaris, skills, jaren ervaring, groeimogelijkheden en het salarishuis van een desbetreffend bedrijf. Over het algemeen varieert het tussen de €3200 en de €4500. Dit zijn geen uiteinden die dicht bij elkaar liggen, maar dat heeft dus te maken met de eerder benoemde factoren. Als je meer of minder verdient dan de uiteinden dan betekent het dat je buiten het algemene salaris valt. Het is dan ook goed om altijd even te kijken wat je hoort te verdienen. Hierover kan je in gesprek gaan met je huidige werkgever of je oriënteert je op de markt om je heen. Die is namelijk altijd in beweging!

Ben je benieuwd naar full stack developer vacatures?

Als de vraag bij je opkomt: ik ben wel benieuwd naar de mogelijkheden voor full stack developers? Dan helpen wij je graag verder met advies en opties. Neem gerust contact op met 1 van onze medewerkers!

Neem contact op

Terug naar overzicht