ICT staat voor informatie en Communicatie Technologie. Binnen deze branche draait het om het gebruik van netwerken, computers, printers, telefoons en nog een stuk meer. Zelfs als je denkt aan apparatuur zoals verkeerslichten en lichten, alles bij elkaar noem je het ICT-systeem ofwel informatiesysteem. Een ICT’er is dus de persoon die dit allemaal waarmaakt en beheert.

Wat valt er allemaal onder ICT?

Onder ICT valt onder andere het beheren en ontwikkelen van allerlei systemen, netwerken, databases, websites en games. Het schrijven van software en het onderhoud van allerlei appratuur valt hier ook onder.
Je zult ook wel van de term IT (Informatietechnologie) gehoord hebben, vroeger was er een groot verschil tussen IT en ICT. Echter, is het onderscheid hiertussen de laatste tientallen jaren flink vervaagd. In eerste instantie werden computers en de software tot IT gerekend en de modems, data communicatieprotocollen en de netwerken tot de ICT. De grootste reden waarom dit onderscheid kleiner is geworden heeft te maken met het feit dat dat het onderscheid tussen datastromen ook kleiner is geworden. Zo vindt telefonie niet alleen maar plaats via telefoonkabels en televisie niet alleen maar via kabels. Hierdoor is het onderscheid tussen ICT en IT bijna weg.

De werkzaamheden van een ICT'er?

Uiteraard verschillen de werkzaamheden van een ICT’er per functie die uitgeoefend worden. Om het een beetje concreet te maken: Het gebruiksklaar maken van systemen en apparatuur met nieuwe hardware en software; oplossen van problemen met programma’s, apparatuur en systemen. Het achterhalen van de reden van storingen en eventueel oplossen.

Hoeveel verdien je als ICT'er?

De hoeveelheid salaris die je elke maand ontvangt hangt van vele factoren af. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met opleiding, ervaring, regio, type dienstverband en functie. Maar met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt en de toegenomen vraag aan ICT’ers anno 2022 is het gemiddelde salaris voor een ICT’er niet misselijk. Een ICT’er verdiende in 2019 al gemiddeld 3.435,- bruto per maand. Mocht je graag wat meer willen verdienen, dan heb je in Amsterdam de beste kans op een hoog salaris.

Welk opleidingsniveau heb je nodig als ICT'er?

Zoals in de meeste vakgebieden vind je ook in de ICT-sector opleidingen op verschillende niveaus. MBO, HBO of WO ICT opleidingen worden vrijwel op elke hogeschool of universiteit aangeboden; de invulling van deze opleidingen verschilt vaak wel. Dit verschil zit doorgaans in het aantal contacturen en de mate van vrijheid.

Een ICT-opleiding HBO is veruit de meest voorkomende opleiding onder IT’ers. Direct na het behalen van een havo- of vwo-diploma kun je beginnen aan een hbo ICT opleiding, maar ook na het behalen van je mbo niveau-4 ICT diploma kun je doorstromen naar hbo-niveau.

Ook op mbo-niveau vind je ICT opleidingen. Deze opleidingen richten zich vaak op een specifieke discipline binnen ICT en bereiden je echt voor op je werkende leven. Door middel van leerzame stages, praktijkomgevingen en actieve begeleiding word je opgeleid tot bijvoorbeeld ICT-beheerder of applicatieontwikkelaar.

Starten als ICT'er?

Heb je na het lezen van deze blog eventuele interesse naar een baan in de ICT? Zo ja, lees jezelf goed in en ga na welke functies jou het meest aanspreken. Schroom ook niet om ons een berichtje te sturen, wij helpen je graag!

Bekijk vacatures

Terug naar overzicht