Frontend en backend zijn essentieel voor developers om een website te laten werken. Zonder de ene heeft het andere geen nut. Aan de naam is al een duidelijk verschil te zien. Wat maakt er nog meer de backend en de frontend verschillend van elkaar?

Wat doet een frontend developer?

Zoals de naam al suggereert zit een frontend developer aan de ‘frontend’ van een website. Ook wel de voorkant. Dit is wat je als bezoeker ziet wanneer je een website bezoekt. De frontend developer heeft de taak om een bepaald design om te zetten naar de daadwerkelijke site die je op je scherm ziet. Zo is de frontend dus bedoeld voor visuele doeleinden. De developer maakt op de frontend gebruik van HTML, CSS en Javascript.

Wat doet een backend developer?

Aangezien de frontend developer op de voorkant bezig is, is het vanzelfsprekend dat de backend developer zich met de achterkant bezighoudt. Als bezoeker zie je dit niet visueel terug op de website. Wel wordt dit duidelijk in de functies die je op een website kan gebruiken. Dit gaat dan om functies en koppelingen. De backend developer laat alles werken met behulp van implementatie en code. Zo komt de developer in aanraking met o.a. databases en servers. Programmeertalen waar de backend developer zich mee bezig kan houden zijn bijvoorbeeld PHP, C#, Java, Python of C++

Kun je frontend en backend ook combineren?

Nu de verschillen tussen frontend en backend duidelijk zijn, is het nog een vraag of deze ook te combineren zijn. Hoewel je niet backendprogrammeertalen kan gebruiken voor de frontend of andersom, is het wel mogelijk om aan beide te werken. Je functie bevat dan een visueel en functioneel vlak. Developers die aan beide werken worden fullstack developers genoemd. Het betekent niet gelijk dat je werkzaamheden precies 50/50 zijn. Je kan bijvoorbeeld voor 80% backend en 20% frontend doen. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat er nodig is. Alhoewel je niet gespecificeerd bent op één vlak is het wel handig om van beide ends kennis te hebben.

Wat is frontend en backend: in het kort

Kort gezegd komt het er op neer dat frontend voor visuele doeleinden is die een bezoeker kan zien. De backend is voor functionele doeleinden die onzichtbaar zijn voor een bezoeker. 

Frontend vs backend: wat past bij jou?

Als je nog geen ervaring hebt opgedaan op beide gebieden is het altijd raadzaam om je eens goed te verdiepen in wat je graag voor de eindgebruiker zou willen betekenen. Je keuze wordt snel duidelijker wanneer je beide daadwerkelijk hebt geprobeerd. Mocht je al wel ervaring hebben op bijvoorbeeld de backend en ben je niet helemaal tevreden met je werkzaamheden? Dan kan je altijd eens de frontend proberen. Uiteindelijk komt het vooral neer op persoonlijke voorkeur. Wat natuurlijk helpt is als je al ervaring hebt op beide. Het onderscheid in werkzaamheden is dan makkelijk te maken. Het hoeft zelfs niet het één of het ander te zijn, je kan ook als fullstack developer aan de slag zoals eerder is benoemd.

Ben jij nou benieuwd wat bij jou past? Ben je er toch niet helemaal uit? Neem contact met ons op voor advies, we helpen je graag verder!

Neem contact op

Terug naar overzicht