Is het wel wenselijk om online sollicitatiegesprekken te voeren? Hoe kan ik op afstand inschatten of ik wel in het team pas? Twijfels die mogelijk door je hoofd schieten. In deze Multiplied blog staan tips voor een ONLINE sollicitatiegesprek.

DE BASIS TIPS VAN MULTIPLIED VOOR EEN ONLINE SOLLICITATIEGESPREK

Voordat je het online gesprek gaat voeren, test dan ruim van te voren of je een goedwerkende internetverbinding hebt. Een opgeladen tablet, smartphone of laptop en of je alle gegevens hebt om elkaar online te ontmoeten. Zorg ervoor dat je optijd bent. Hoewel je misschien het meeste van je tijd thuis doorbrengt in een hoodie, joggingbroek en een simpel t-shirt, moet jij jezelf wel realiseren dat je een sollicitatiegesprek aan het voeren bent. Belangrijk dus om je hier ook naar te kleden. Uiteraard is het niet nodig om in een 3-delig pak met stropdas te hijsen, maar kies voor de gulden middenweg. Zet ook gerust wat te drinken voor jezelf neer. Je kunt wel dorstig worden van al dat gepraat. Dit zijn misschien wat open deuren, maar hier worden in de praktijk nog veel fouten mee gemaakt.

HET IDEALE MOMENT VOOR EEN DIGITAAL SOLLICITATIEGESPREK

Er zijn verschillende theorieën over het juiste moment voor een sollicitatiegesprek. Sommige mensen vinden dat er op vrijdag een gesprek moet worden gevoerd vanwege de "casual Friday"-sfeer. Anderen zijn van mening dat het op een andere dag moet worden gedaan, bij voorkeur 's ochtends. Zo krijgt iemand een goed beeld van hoe het er echt aan toe gaat en de meeste zijn nog scherp voor een ochtendmeeting. Woensdag en maandag zijn waarschijnlijk de minst geschikte dagen, aangezien er veel werkoverleg is op maandag en vaak een (groot) deel vrij is op woensdag. Neem wel dag/ moment waarbij je spelling hebt zo dat het gesprek ook kan uitlopen.

WIE VOERT HET ONLINE SOLLICITATIEGESPREK?

Free Man In Blauw Overhemd Zit Naast Vrouw In Rood Overhemd Met Lange Mouwen Stock Photo

Sollicitatiegesprekken zijn in de meeste gevallen met IT-manager(s), Directie, Recruiter(s), Lead Developer(s) en/of HR Adviseur(s). Ook zijn er verschillen tussen de gesprekspartners bij een 1ste en 2e sollicitatiegesprek, mits er een 2e gesprek gevoerd wordt. De gesprekspartner van het eerste online sollicitatiegesprek zullen waarschijnlijk niet veel afwijken van hoe het gesprek normaal gevoerd zou worden. Meestal is het eerste gesprek met de HR Adviseur, gevolgd door nog een gesprek met de Lead Developer. De ervaring leert dat videogesprekken tussen drie of meer gesprekspartners tegelijkertijd, mensen nog wel eens door elkaar heen praten. Dit is onhandig en daarom word er soms voor gekozen om het gesprek op te splitsen. 
 
Als je een online gesprek voert  met een webcam, zorg er dan voor dat je ook naar de gesprekspartner(s) kijkt als je praat. In plaats van de hele tijd naar het scherm te staren, kijk je naar de camera op je laptop, tablet of smartphone. Het ziet er namelijk raar uit als je met iemand praat die steeds naar beneden kijkt.

IDEALE LOCATIE VOOR EEN DIGITAAL SOLLICITATIEGESPREK

Je wilt natuurlijk dat het gesprek goed verloopt. Zoek daarom een plek waar je de ander goed kunt verstaan, zelf goed verstaanbaar bent en waar je kunt concentreren, dit is essentieel voor een goed lopend gesprek. Zoek dus een rustige plek op, met goed natuurlijk licht en een neutrale en rustgevende inrichting. Zorg ervoor dat de persoon met wie je praat niet wordt afgeleid door de rommelige of controversiële items op de achtergrond. Spreek ook af met gezinsleden om geen luide muziek te spelen of achtergrondgeluiden te genereren tijdens gesprekken. 

Meer tips voor een online sollicitatiegesprek? Multiplied helpt je graag, neem daarom gerust contact op met een van onze medewerkers! 

Terug naar overzicht