Als je solliciteert dan is het natuurlijk makkelijk om snel even wat neer te zetten. Een brief is dan meestal ook zo geschreven. Vaak letten we er dan niet op of er in de brief onderdelen zijn die voor bedrijven een afknapper zijn. Waar moet je dan op letten? Lees verder om te zien wat je NIET moet doen.

Vermijd het kopiëren van sjablonen

Het is belangrijk om een persoonlijke en unieke sollicitatiebrief te schrijven die specifiek gericht is op de baan waarvoor je solliciteert. Vermijd het kopiëren van standaardsjablonen of het gebruik van dezelfde brief voor meerdere sollicitaties. Het moet wel aansluiten bij de vacature waar je op solliciteert.

Te algemeen blijven

Het is belangrijk om de aandacht van de werkgever te trekken door specifieke voorbeelden te geven van jouw vaardigheden en ervaring die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Vermijd algemene uitspraken die niet goed aansluiten op de functie. Je bent namelijk niet de enige die zal solliciteren voor de functie. De algemene dingen heeft iedereen waarschijnlijk.

Spelling- en grammaticafouten

Het is belangrijk om de sollicitatiebrief zorgvuldig te controleren op spelling- en grammaticafouten. Dit kan een slechte indruk maken op de werkgever en suggereren dat je slordig bent en niet voldoende zorg hebt besteed aan de sollicitatie. Altijd goed om dus je brief door iemand anders te laten lezen. Zelf checken is natuurlijk ook belangrijk!

Geen aandacht besteden aan de vacature

Het is belangrijk om de vacature zorgvuldig te lezen en te begrijpen wat de werkgever zoekt in een kandidaat. Vermijd het schrijven van een brief die niet aansluit op de vereisten die in de vacature worden vermeld. Relaties maken tussen vereisten in de vacature en je eigen vaardigheden is dus een goed teken voor een werkgever. Het geeft je net de voorsprong op andere mensen.

Te lang zijn

Houd de sollicitatiebrief kort en bondig. Vermijd het schrijven van lange paragrafen en houd de brief bij voorkeur binnen één pagina. Niemand houdt er namelijk van om onnodig lang te lezen. Kijk dus even goed wat wel en niet relevant is om te vertellen in een brief. Schrijf dus eventueel een aantal varianten om te kijken welke je zelf het fijnst vindt lezen.

Te informeel zijn

Vermijd informele taal of afkortingen in de sollicitatiebrief. Het is belangrijk om professionele taal te gebruiken en een zakelijke toon aan te houden. Een nette brief is uiteraard iets waar werkgevers op letten. Dus is het belangrijk om bij het schrijven te bedenken of het formeel is of niet. Dit zegt natuurlijk niet dat je je gelijk ook zo moet gedragen op een gesprek. Het gaat namelijk om een schriftelijke eerste indruk.

Te opschepperig zijn

Vermijd het gebruik van overdreven taalgebruik en te veel zelfpromotie. Wees eerlijk over jouw vaardigheden en prestaties, maar wees bescheiden en respectvol. Grote lappen tekst over hoe goed je bent in PHP hoeven we dus niet te zien. Op je CV worden je skills nameljik ook wel duidelijk. Let met het schrijven dus op dat je niet te hard van stapel loopt van jezelf.

Tijd om je sollicitatiebrief te schrijven! Heb je nou nog steeds hulp nodig hierbij of zie je graag vacatures in? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag aan je nieuwe uitdaging!

Terug naar overzicht