Het goede nieuws is er, je mag op sollicitatiegesprek komen! De spanning kan soms de overhand nemen, daarom is het handig om je goed voor te bereiden. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen, dus hier zijn 7 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.

  1. Lees je in over het bedrijf

Om een sollicitatiegesprek succesvol te laten verlopen is het van belang dat je kennis opdoet over het bedrijf. Het is belangrijk dat je weet wat het bedrijf doet, welke klanten zij zoal bedienen en waar zij voor staan. Dit allemaal om geïnteresseerd over te komen en eventuele vragen te kunnen stellen en te beantwoorden.

  1. Dress to the occasion

Met verzorgd voor de dag komen scoor je altijd punten op een sollicitatiegesprek. Echter is het ook belangrijk om niet te overdrijven. Oogt het bedrijf als casual chique? Probeer daar dan op in te spelen. Gaat het om een wat formeler bedrijf? Probeer je daar dan ook op te kleden door middel van bijvoorbeeld een overhemd en pantalon.

  1. Stel vragen

Net zoals het bedrijf jou vragen gaat stellen is het ook leuk en belangrijk om vragen terug te stellen. Het stellen van vragen laat blijken van interesse en zorgt voor vlottende gesprekken. Ook is het voor jezelf natuurlijk handig om vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek, zo kan je een helder beeld van de organisatie krijgen en kan je alle benodigde informatie verkrijgen.

  1. Eerlijkheid

Als je graag bij een bedrijf wilt komen te werken wil je jezelf natuurlijk zo goed mogelijk verkopen. Echter moet je hier niet in doorslaan en dingen mooier maken dan ze zijn. Om confrontaties in je eventuele werkzaamheden te voorkomen is eerlijkheid een belangrijk aspect voor een succesvol sollicitatiegesprek.

  1. Jezelf voorstellen

Jezelf voorstellen, ook misschien wel gezien als de ‘elevator pitch’. De organisatie heeft, als het goed is, uitgebreid je CV doorgenomen en weten ze met wie ze te maken hebben. Echter is een verbale presentatie net zo of misschien wel belangrijker dan een non-verbale presentatie. Jezelf kort en bondig kunnen voorstellen laat blijken van goede verbale presentatie skills.

  1. Ervaringen

Een organisatie is benieuwd naar je vaardigheden en kwaliteiten. Bij een sollicitatiegesprek is het een pluspunt als je je kwaliteiten kan uitdrukken aan de hand van ervaringen die je hebt meegemaakt! Bedenk op voorhand dus al wat je eventueel zou kunnen vertellen voor een succesvol sollicitatiegesprek.

  1. Sterke en zwakke punten

Veel gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek gaan over je sterke en zwakke punten. Om je goed voor te bereiden is het dus handig als je deze al hebt bedacht voor jezelf. Het erkennen van zwakke punten is net zo belangrijk als het weten wat je sterke punten zijn.

Zet hem op!

Een sollicitatiegesprek kan natuurlijk altijd nog voor spanning zorgen en dit is ook zeker niet raar. Gezonde spanning is iets waar iedereen mee te maken krijgt, misschien de andere personen tijdens het gesprek ook wel.
Ben je van plan om binnenkort op sollicitatiegesprek te gaan of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan een kijkje bij onze vacatures!

Bekijk vacatures

Terug naar overzicht