PHP is een open-source, server-side script- en programmeertaal die voornamelijk wordt gebruikt voor webontwikkeling.
De definitie van PHP
PHP, wat staat voor Hypertext Preprocessor, is een veelgebruikte scripttaal om dynamische webpagina’s mee te maken. PHP vormt ook de basis van Wordpress, Wikipedia en Facebook. Waar PHP de taal is om te programmeren en om gegevens te verwerken, is HTML de taal om op te maken en om de website visueel aan de gebruiker te tonen.
Daarmee verschilt PHP van client-side-scripttaal zoals een Javascript, die de zogenaamde ‘statische pagina’ en code op het apparaat downloadt en uitvoert. De dynamische webpagina’s die de PHP-programmeur creëert, zien eruit als HTML-pagina’s, maar ze kunnen zichzelf aanpassen aan veranderingen die bijvoorbeeld een database doorgeeft.
Hoe werkt PHP?
In de definitie hierboven heb je geleerd dat PHP een taal aan de server-side is. Server-side betekent dat alle verwerking op je webserver plaatsvindt voordat er iets in de browser van de bezoeker wordt afgeleverd. Onderstaand een voorbeeld.
Stel dat iemand je Wordpress site bezoekt. Voordat je bestanden naar de desbetreffende bezoeker verzent, voert je server eerst de PHP-code in de Wordpress kern en voert alle plugins/thema’s uit die je op site geïnstalleerd hebt. Nadat de code is verwerkt door de server, levert deze vervolgens de uitvoer van al die PHP af.
Het eindresultaat, in tegenstelling tot HTML, is dat de bezoekers van je website nooit de PHP-code zullen zien die je Wordpress site aanstuurt. Uiteindelijk zien ze alleen de reeds verwerkte code die je server aan hun browser levert.
Waarom is PHP zo populair?
Op het moment van schrijven is PHP de meest gebruikte server-side programmeertaal op het web. Het is namelijk zo dat 79,2% van alle websites op het internet tot op zekere hoogte op PHP vertrouwt, waardoor het een van de meest populaire talen is onder ontwikkelaars, developers en programmeurs.
Een andere grote reden waarom PHP zo populair blijft, is vanwege Wordpress zelf. Dit CMS (contentmanagementsysteem) drijft 40% van alle websites op internet aan, wat een aanzienlijk deel uitmaakt van die 79,2% van de sites die PHP gebruiken. De kans is dus groot dat wanneer je gebruik maakt van een CMS deze draait op PHP.
Wat doet een PHP developer?
Een PHP developer ontwikkelt applicaties met behulp van de programmeertaal PHP. Als PHP developer moet je vaak PHP-toepassingen ontwikkelen, implementeren, testen en onderhouden. Dit kan in opdracht van een klant (freelance of detachering) of voor je eigen werkgever. Over het algemeen bestaat je takenpakket als PHP developer uit het onderstaande:
- Als troubleshooter fungeren in voorkomende gevallen.
- Het ontwikkelen en implementeren van PHP-toepassingen.
- Het testen, onderhouden en verbeteren van PHP toepassingen.
- Het vertalen van klantwensen naar concrete PHP-oplossingen.
Hoe word je een PHP developer?
Je kunt jezelf op verschillende manier toe werken naar PHP developer. Zo kun je een programmeeropleiding volgen, PHP leren aan de hand van een zelfstudie, of een cursus volgen als je al bent afgestudeerd. Per organisatie verschillen de eisen die worden gesteld om als PHP developer aan de slag te gaan.
Op zoek naar een PHP vacature?
Natuurlijk zijn er een hoop zaken die belangrijk zijn om met veel plezier en motivatie aan je werkdag te beginnen. Secundaire arbeidsvoorwaarden als flexibiliteit, opleidingsbudget, reistijd, vakantiedagen, doorgroeimogelijkheden en een goede werk-privé balans worden steeds belangrijker.
Hoe zit dat momenteel bij jou? Zit jij helemaal op je plek bij je huidige werkgever of lijkt het je interessant om eens vrijblijvend te ontdekken welke (PHP) opties er nog meer zijn voor jou? Wij gaan graag met je in gesprek!