Symfony en Laravel zijn twee populaire PHP-frameworks. Vandaar dat wij hier ook een blog aan wijden "Symfony vs Laravel". Wat is het verschil? Onder welke omstandigheden is Symfony of Laravel de beste keuze? Nieuwsgierig? Klik dan vooral verder!

WAT ZIJN SYMFONY EN LARAVEL?

PHP is al meer dan 20 jaar een populaire naam op het web. Dit is de meest gebruikte programmeertaal aan de serverkant van internet. In de loop der jaren heeft PHP, net als bijna elke andere programmeertaal, meerdere frameworks met zich meegebracht. Het framework biedt de basisstructuur en componenten van een webapplicatie. Hierdoor bouw je snel en overzichtelijk complexe applicaties. Dit kan worden gezien als een skelet waar de applicatie verder word opgebouwd en blijft groeien. 

Twee beroemdheden in de PHP-frameworkwereld zijn Symfony en Laravel. Technisch gezien is Symfony niet alleen een Framework, het is ook een meta-framework: eem framework van frameworks. Laravel is een nieuw framework dat de afgelopen jaren snel is gegroeid en het populairste framework van PHP is geworden. Leuk feitje: Laravel bestaat gedeeltelijk uit Symfony-componenten!

BELANGERIJKSTE VERSCHILLEN EN OVEREENKOMSTEN TUSSEN LARAVEL EN SYMPHONY 
 
Laravel en Symfony zijn niet voor niets uitgegroeid tot de twee grootste PHP-frameworks. Volgens de laatste StackOverflow-enquête gebruikt 10,89% van de professionele ontwikkelaars Laravel, terwijl 4,25%  Symfony gebruikt. Beide bieden een stabiel en helder fundament met gelijkwaardige functionaliteit.

WIJ VAN MULTIPLIED HEBBEN DE OVEREENKOMSTEN VOOR JE OP EEN RIJTJE GEZET:

 • Open-Source
 • Beiden gebaseerd op het MVC Design Pattern
 • ORM ingebouwd
 • Command Line Interface beschikbaar
 • Cross-Platform
 • Internationalization ingebouwd
 • Templating engine ingebouwd
 • Makkelijk uitbreidbaar met extra functies
 • Test-tools ingebouwd
 • Officiële Docker image beschikbaar
 • Databases ondersteund

Als we iets dieper kijken, zien we ook verschillen die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke keuze van een framework.

DE VERSCHILLEN OP EEN RIJTJE:

Laravel gebruikt Eloquent ORM op basis van ActiveRecord. Symfony gebruikt Doctrine, een implementatie van het DataMapper-patroon. CRUD-functionaliteit is razendsnel te implementeren in een ActiveRecordORM omdat er direct van de class naar de tabel en in de database wordt gemapped. Naarmate het project groeit, zal het niet gemakkelijk te onderhouden zijn. Om je toepassing te laten werken, moet je op verschillende plaatsen in uw code wijzigingen aanbrengen. Ook het omleiden naar een databasedirectory kan een veiligheidsrisico vormen.

DATAMAPPER PATTERN

Met het DataMapper-patroon is er geen directe verbinding met de database, dus u moet de code voor de CRUD-functionaliteit zelf schrijven. Dit voegt meer werk toe aan de originele code, maar is aan de andere kant gemakkelijker te onderhouden op de lange termijn. Het gebruik van een extra laag tussen de klasse en de database vermindert een aantal beveiligingsrisico's.

ELOQUENT ORM

Met Eloquent ORM worden standaard de volgende databases ondersteund: MySQL, SQLServer, SQLite en PostgreSQL. Doctrine ORM ondersteunt ook PostgreSQL, SQLite, MySQL en SQLServer, maar daarnaast is er ook nog ondersteuning voor Oracle, Drizzle en SAP Sybase SQL Anywhere.

BLADE TEMPLATING ENGINE

De Blade templating engine standaard wordt gebruikt in Laravel. Symphony gebruikt Twig. Programmeurs kunnen een andere template engine gebruiken of deze helemaal weglaten. Dit vraagt ​​wel om extra acties. 

SYMFONY

Symfony maakt onderscheid tussen drie verschillende testvormen: Unit, Integration en Application. In Laravel wordt het gebruik van Unit tests en Feature tests geadviseerd. Internationalization is in Laravel te implementeren door middel van PHP en JSON. In Symfony worden meerdere translation formats ondersteund, zoals PHP, .po, .mo en XLIFF.

Laravel is ontworpen om u te helpen snel aan de slag te gaan met een complete applicatie met een ingebouwd authenticatiesysteem. Symfony kan authenticatie (en andere componenten) toevoegen, maar het vereist meer configuratie door de programmeur. Symfony biedt meer flexibiliteit en verbeteringsopties, wat erg moeilijk kan zijn, vooral voor beginners. De symfony-documentatie is een beetje verwarrend. Als u al bekend bent met de onderliggende technieken, zullen de meeste nuttig zijn. Vanwege de grote gemeenschap van symfony-ontwikkelaars is  hulp echter niet ver weg. 

De onderdelen van Laravel die bovenop de Symfony-component zijn gebouwd, zijn: http requests en responses, console commando’s, routing en de mailer.

De leercurve voor Laravel is minder steil dan die voor Symfony, de flexibiliteit van Laravel is ook minder dan die van Symfony.

IN WELKE SITUATIE IS LARAVEL DE BESTE KEUZE?

Door de minder steile leercurve is Laravel makkelijker in gebruik te nemen door beginners. Doordat het framework beschikt over ingebouwde autorisatie, simpele configuratie opties en een groot ecosysteem van aanvullende tools is het zeer geschikt voor kleinere projecten die snel geïmplementeerd moeten worden. De documentatie en de door Laravel aanbevolen Laracast video’s maken het ook voor beginners makkelijker om met Laravel een webapplicatie te bouwen.

IN WELKE SITUATIE IS SYMFONY DE BESTE KEUZE?

Symfony is oorspronkelijk ontworpen voor grote complexe projecten en met flexibiliteit in het achterhoofd. Het is dan ook geen verrassing dat Symfony zeer geschikt is voor bijvoorbeeld Enterprise applicaties. Daarnaast is Symfony door zijn flexibiliteit ook zeer geschikt voor projecten waarin voor de ontwikkeling van het gebaande pad wordt afgeweken.

Terug naar overzicht