Wat verdien jij? Wat is realistisch? Of is de huidige markt juist niet realistisch ? Lees het hier!

Hoeveel verdien ik als developer?

Ja, we weten inmiddels dat een developer weinig tijd en energie over heeft voor andere dingen en in sommige gevallen een beetje computer en maand over houdt naast de interesses in vrienden, vriendinnen en 'echte' redenen om voor te leven. Laten we daarom eens inzoomen op een van de belangrijkste onderwerpen waar elke developer mee te maken heeft..

Developers worden steeds belangrijker in de maatschappij, en dat komt natuurlijk omdat het internet en alle gerelateerde zaken een steeds meer toonaangevende rol beginnen te spelen in onze wereld - zowel privé als professioneel. Ze zijn er in alle soorten, en juist door die grote variatie en verschillende specialisaties kan er geen éénduidig getal geplakt worden op hoeveel zo iemand nu precies verdient. Veel developers verdienen tussen de 2000 en 4000 euro bruto per maand, maar er zijn er evengoed die tussen de 1400 en 2000 bruto verdienen. Een kleine minderheid verdient dan weer meer dan 5000 euro bruto - ongeveer 11 procent - en in de meest uitzonderlijke gevallen loopt dat maandelijkse bedrag zelfs op tot 13000 euro bruto. Echter blijkt uit ervaring dat de architecten, consultants en leidinggevenden met hun combi-functie sneller in aanmerking komen voor het laatst genoemde bedrag (dan de bouwers van de soft –of hardware). Sommige developers verdienen dan weer minder dan 1000 euro bruto, maar dat gaat meestal om mensen die parttime werk verrichten.

De populariteit van diverse programmeertalen
Een al even belangrijke vraag is natuurlijk hoe dat salaris bepaald wordt. Dit is echter een moeilijke kwestie, waarbij niet zomaar causale verbanden gemaakt kunnen worden. Natuurlijk spelen factoren zoals werkervaring en specialisaties een grote rol. Zo verdienen developers die in C# werken, relatief meer. Ruim 65 % van die specialisten heeft een maandelijks loon van niet minder dan 3500 euro bruto. Het aantal C#-kenners dat minder dan dat bedrag verdient ligt daarbij ook erg laag. C# is een uiterst gewaardeerde programmeertaal, waardoor werkgevers dus bereid zijn meer te betalen voor developers die deze kennen. Net zoals JAVA en JS behoort C# tot één van de populairste talen die er zijn. Een developer die de taal kent verdient gemiddeld evenveel als een JavaScript-kenner, wat al snel kan oplopen tot wel 100.000 euro per jaar. Vooral in Groot-Brittannië blijkt deze taal erg in trek te zijn, na andere zoals Ruby en Python. PHP kenners verdienen opvallend genoeg het minst van al, maar nog steeds verdient zo'n 20 % meer dan 4000 euro bruto per maand. Andere specialisaties zoals kennis van de talen html en css doen het over het algemeen minder goed: waarschijnlijk omdat die talen door de meeste developers beheerst worden en dus niet zo zeldzaam zijn.

De werkervaring speelt een rol
Natuurlijk heeft ook de werkervaring een grote invloed op het salaris, zoals dat bij elk beroep het geval is. 24 % van zij die 2 jaar of minder ervaring hebben verdienen minder dan 1300 euro bruto als parttime developer, maar bij mensen die al 3 tot 5 jaar in het vak zitten is dat slechts een dikke 6 procent. Om een hoger maandloon te hebben moet je ov erigens al heel wat jaren gewerkt hebben. Zo verdient slechts één op de tien developers met een ervaring van 6 à 9 jaar tussen de 4000 en 5000 euro bruto, terwijl dat percentage na die 10 jaar de hoogte in schiet. Enkel bij ICt'ers die al ruim meer dan 10 jaar aan het werk zijn kan dat loon oplopen tot boven de 5000 euro bruto.

Het aantal werkgevers maakt verschil
Hoe meer verschillende werkgevers je immers al hebt gehad, hoe groter de kans dat je meer verdient dan 5000 euro bruto. Dit is vooral van toepassing op de developers die meer dan 8 jaar in het vak actief zijn. Zij die net begonnen zijn met hun carrière doen er overigens ook best aan zoveel mogelijk verschillende werkgevers te hebben om de kansen op een hoger loon te doen groeien. Echter speelt opleiding dan ook een rol en is het van belang dat de junior niet teveel werkgevers achter elkaar heeft gehad in de jaren kort op elkaar. Want heb jij als junior 4 jaar werkervaring en 3 of 4 verschillende werkgevers gehad? Dan kan het zo zijn dat je weer een flink stap terug moet zetten om jaren later een klapper te kunnen maken.

Hooggeschoolden verdienen gemiddeld meer
Tenslotte dient vermeld te worden dat wie gestudeerd heeft, meer kans maakt op een hoger salaris. Hoewel oudere en ervaren medewerkers vaak zeggen tegen beginnende collega's dat vaardigheid belangrijker is dan kennis om carrière te maken, zijn de werkgevers zelf blijkbaar van een andere mening. Geschoolde developers verdienen duidelijk meer dan zij die geen gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd. Het verschil tussen hooggeschoolden en zij de havo of vwo gedaan hebben en 4000 euro per maand verdienen is toch wel 15 % - en dat bewijst natuurlijk het belang van een goed diploma om als afgestudeerd developer meer te kunnen verdienen.

Omscholen naar developer?
Het kan zeer aantrekkelijk zijn om een carriereswitch te maken en jezelf om te scholen naar developer. Op het gebied van programmeren of softwareontwikkeling zijn echter zoveel kleuren en smaken dat het soms lastig is een specifieke route uit te stippelen. Houd er wel rekening mee dat zeker 70% van de mensen een stap in salaris terug moet zetten (in wat ze verdienen/verdienden) om vervolgens het gewenste salaris te bereiken.

Terug naar overzicht