We kennen het allemaal wel. Je bent bij een sollicitatiegesprek en je bent vooral je eerdere ervaringen aan het vertellen en ondertussen beantwoordt je talloze vragen. Het gesprek is voorbij en eigenlijk heb je zelf niet echt interesse getoond in het bedrijf waarmee je praat omdat je zelf te druk was met jezelf te verkopen. In deze blog krijg je tips over de juiste vragen om te stellen aan een bedrijf.

Welke vragen stel je bij aanvang van een sollicitatiegesprek?

Bij aanvang of in het begin van een gesprek wil je het nog een beetje losjes en casual houden. Het is dus belangrijk om gewoon te starten met een simpele vraag: hoe gaat het momenteel met je/jullie? Dan bouw je met 1 vraag al gelijk een meer persoonlijke band.

Als het gesprek eenmaal begint en je hier en daar wat vragen beantwoordt is het een goed idee om te beginnen bij de start van je eigen carrière en die van het desbetreffende bedrijf. Een aantal goede vragen zou zijn: hoe is het bedrijf ontstaan? Wat is de missie van het bedrijf? Zo toon je interesse in de geschiedenis en de missie van het bedrijf. Wie weet valt dit goed te matchen met je eigen waarden en je eigen werkverleden.

Welke vragen stel je onder een sollicitatiegesprek?

In de kern zal het vooral gaan over je huidige werkervaring en je recente prestaties. Belangrijk om te weten is natuurlijk hoe een bedrijf er momenteel voor staat. Een goede vraag is dus: wat zijn de ontwikkelingen en korte termijndoelen op dit moment? Zo kom je erachter of dit ook voor jou relevant is.

Andere belangrijke dingen om het over te hebben is uiteraard het team. Goede vragen hiervoor zijn: wat is de sfeer op de werkvloer? Hoe is de communicatie binnen de teams? Wat voor waarde kan ik toevoegen voor collega’s? Zo laat je aan het bedrijf zien dat je jezelf er al ziet werken, alleen weet je nog niet zeker of het perfect past. Op deze manier laat je het bedrijf zichzelf aan jou verkopen en heb je dus even de rollen omgedraaid. Meer handige tips voor een sollicitatie kun je lezen in onderstaande blog.

7 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Welke vragen stel je achteraf een sollicitatiegesprek?

Achteraf of op het einde is het handig om te weten wat de visie is voor de toekomst. Een goede vraag is: wat is de visie of wat zijn de lange termijndoelen van het bedrijf? Zo laat je zien interesse te hebben in een grotere toekomst voor het bedrijf.

Natuurlijk is je eigen toekomst ook belangrijk. Hierbij komt ontwikkeling en persoonlijke groei kijken. Een goede vraag hiervoor is: Wat voor rol zie je voor mij in het bedrijf? Ook kun je vragen: Welke ontwikkelingen en doorgroeimogelijkheden zijn er mogelijk voor mij binnen dit bedrijf? Zo laat je de wilskracht zien om constant te groeien en beter te worden in wat je doet. Je lijkt al helemaal klaar om aan de slag te gaan. 

Welke vragen moet je niet stellen bij een sollicitatiegesprek?

Er zijn talloze vragen die goed zijn om te stellen bij een sollicitatiegesprek. Maar waar goede vragen zijn ook vragen die je beter kunt vermijden. Het is bijvoorbeeld niet handig om vorige werkgevers zwart te maken. Vermijd dus vooral een vraag zoals: Mijn vorige werkgever deed …  niet goed, is dit ook het geval bij jullie? Hiermee impliceer je eigenlijk al dat je een beetje verwacht dat het ergens anders ook kan voorkomen.

Wat ook niet slim is, is te uitgebreid praten over je zwaktes. In een sollicitatiegesprek vraag je dus niet: Ik ben niet goed in … en …, hoe gaan jullie mij hiermee helpen? Je legt op deze manier een verantwoordelijkheid neer bij het bedrijf om te dealen met jouw zwaktes, in plaats daarvan zou je eerder moeten vragen wat je zelf kan doen om die zwaktes weg te halen. Dan leg je de verantwoordelijkheid neer bij jezelf en geef je het bedrijf de kans om je te helpen als ze dat willen. Meer over wat je wel en niet moet doen bij een sollicitatiegesprek kun je lezen in de onderstaande blog.

Do's en don'ts voor het sollicitatiegesprek

In het kort: welke vragen moet je dus stellen bij een sollicitatiegesprek?

Vooraf of bij de start vraag je bijvoorbeeld: hoe gaat het momenteel met je/jullie? Hoe is het bedrijf ontstaan? Wat is de missie van het bedrijf?

Onder het sollicitatiegesprek vraag je: wat zijn de ontwikkelingen en korte termijndoelen op dit moment? Wat is de sfeer op de werkvloer? Hoe is de communicatie binnen de teams? Wat voor waarde kan ik toevoegen voor collega’s?

Achteraf of tegen het einde vraag je: wat is de visie of wat zijn de lange termijndoelen van het bedrijf? Wat voor rol zie je voor mij in het bedrijf? Welke ontwikkelingen en doorgroeimogelijkheden zijn er mogelijk voor mij binnen dit bedrijf?

Hulp nodig bij solliciteren of weet je nog niet wat je zoekt? Onze experts helpen je graag verder!

Neem contact op

Terug naar overzicht