De arbeidsmarkt is door de jaren heen veel veranderd en ook vandaag de dag zijn er ontzettend veel veranderingen die plaatsvinden. Zeker de laatste jaren zijn er wat trends ontstaan die de arbeidsmarkt hebben beïnvloed. Welke trends waren dit en wat houden ze in?

Trend 1: Flexibiliteit en remote werken

Steeds meer werkgevers bieden de mogelijkheid om vanuit huis of vanaf elke gewenste locatie te werken. Dit is een reactie op de veranderende verwachtingen van werknemers en een poging om de work-life balance te verbeteren. Tegenwoordig verwachten werkgever én werknemer al dat het onderdeel is van de voorwaarden. Deze trend is natuurlijk vooral omhoog gekomen vanuit de coronacrisis waarbij thuiswerken werd geïmplementeerd voor vele mensen. De arbeidsmarkt heeft deze trend misschien wel het meest gemerkt.

Trend 2: Artificial Intelligence en automatisering

Steeds meer taken en processen worden geautomatiseerd en geoptimaliseerd met behulp van AI en machine learning. Dit verandert de manier waarop mensen werken en stelt werkgevers in staat om snellere en nauwkeurigere beslissingen te nemen. Het scheelt je werk en moeite. Want waarom zelf iets doen als het automatisch kan? Een trend die we komende jaren zeker meer gaan voorbij zien komen. Als kandidaat  maakt het je gelijk interessant als je hier gaat mee overweg kan.

Trend 3: Upskilling en reskilling

Het wordt steeds belangrijker voor werknemers om hun vaardigheden en kennis up-to-date te houden om aan de veranderende eisen van de arbeidsmarkt te voldoen. Dit omvat reskilling en upskilling, waarbij werknemers nieuwe vaardigheden leren en bestaande vaardigheden verbeteren. Dit door middel van onderwijs of bijvoorbeeld cursussen die intern gegeven worden. Een trend die de arbeidsmarkt al langer kent, maar de laatste jaren nog harder gaat.

Trend 4: Diversiteit, inclusie en gelijkheid

Bedrijven staan onder druk om meer diversiteit en inclusie op de werkplek te bevorderen en om discriminatie en ongelijkheid te bestrijden. Dit omvat niet alleen gender, ras en seksuele geaardheid, maar ook andere diversiteits- en inclusiecriteria zoals leeftijd, achtergrond en capaciteiten. Voor veel bedrijven in deze generatie een belangrijk onderdeel en dus ook een mooie trend op de arbeidsmarkt die iedereen meetrekt. Geen verkeerd idee om in je vacatures te benoemen.

Trend 5: Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Bedrijven worden steeds meer bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en de impact die ze hebben op de wereld. Dit omvat duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het streven naar een betere balans tussen economische groei en sociale en milieubescherming. Bedrijven die niet aan deze trend meedoen lopen bij sommige mensen al 1-0 achter ten opzichte van andere bedrijven. Zeker een interessante trend die de arbeidsmarkt aan het bestormen is!

Kortom: veel mooie trends om de komende maanden en jaren op te letten en wellicht te implementeren. Niet tevreden over je huidige bedrijf en lopen ze achter de trends aan? Neem eens contact  met ons op om te kijken wat je opties zijn. De arbeidsmarkt staat niet stil!

Terug naar overzicht