Ook in de wereld van de IT kom je het steeds vaker tegen. Waar eerst freelancen ‘hot’ bleek, lijkt ook nu het ‘midlancen’ in opmars te komen. Midlance, zou je zeggen?, wat is dat nou weer. Midlance profileert zich door in te zetten op samenwerking tussen het management, de commercie (dat de opdrachten binnenhaalt) en de midlancer.

Het ontstaan van Midlance

De term ‘Midlance’ komt van de Engelse woorden ‘medium’ en ‘lance’. Deze term bestaat al een tijdje. Deze term is in 1995 in het leven geroepen door The Human Network (THN). Dit is het bedrijf dat het originele model van midlancen ontworpen heeft. Midlance profileert zich door in te zetten op samenwerking tussen het management, de commercie (dat de opdrachten binnenhaalt) en de midlancer. Wist jij dat Midlance van oorsprong een merknaam is dat maar door twee bedrijven echt gebruikt mag worden? Sinds 2008 hebben twee seperate bedrijven twee soortgelijke merknamen geregistreerd, namelijk Midlance® en Midlancer®. Daarom zul je deze in de komende jaren synoniemen van zowel Midlance als Midlancer gaan zien opduiken, omdat andere bedrijven graag een graantje meepikken aan dit interessant opgezette werkmodel.

De voordelen van Midlance

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van Midlance? Wel, je hebt de vrijheid van een freelancer, maar dan in vaste dienst. Zolang als jij wilt, werk je aan één en dezelfde opdracht bij één en dezelfde opdrachtgever. Je mag besluiten om aan één opdracht tegelijkertijd te werken. Want waarom zou je kiezen voor Midlance in plaats van freelance/vast dienstverband? De acquisitie en administratie wordt voor je overgenomen, daar hoef jij je dus geen zorgen om te maken. Daar gaat veel meer tijd in zitten dan je vaak wil, en die tijd kan je niet factureren. Je kan je als Midlancer volledig richten op wat jij het liefst doet, je kan je volledig bezighouden met jou vak, met wat jij leuk vindt om te doen. Wat echt fijn kan zijn, is dat wanneer je een Midlance bureau met een groot klantenbestand treft, zo kom jij zeker niet zonder opdrachten te zitten én is de kans zeker aanwezig dat je altijd een leuke opdracht hebt om aan te werken. 

Daarnaast, en dat is een echte pro, ontvang je altijd basisinkomen, ook wanneer je onverhoopt ziek wordt. Daar ligt een stuk zekerheid geborgen, je zit nooit zonder (een deel van je) inkomsten. Het basisinkomen is een vast bedrag wat je op voorhand vaststelt met je werkgever. Daar over gesproken, als freelancer moet je voor je eigen pensioenopbouw zorgen, als Midlancer daarentegen heb je een vast bedrag per maand dat gereserveerd wordt voor je toekomstige pensioen, eigenlijk net als ieder ander in vast dienstverband. Ook, wat hier en daar door freelancers genoemd wordt, het niet of het te laat betaald krijgen van je factuur is bij het Midlancen verleden tijd, juist omdat je in vast dienst verband werkzaam bent, krijg je iedere maand op de vaste tijd jouw facturen op tijd betaalt.

Oh, en had ik het al gezegd? Wist je dat jij als toekomende Midlancer misschien wel twee keer zoveel kan gaan verdienen als dat jij deed in vast dienstverband?

De nadelen van Midlance

De voordelen van Midlance klinken zo veelbelovend, zitten er überhaupt nadelen aan deze constructie? Het zal je verbazen, maar die zijn er weldegelijk. Een groot nadeel ten opzichte van freelance is dat er feitelijk 30% van het uurloon ingehouden wordt door het Midlance bureau, om jouw acquisitie, jouw administratie en jouw verzekeringen te bekostigen. En, voor niks gaat de zon op, in deze 30% zit ook de marge van het Midlance bureau, want deze moet er zelf ook nog iets aan verdienen! 

Een kleine rekensom om dat inzichtelijk te maken: Stel, je uurloon is €70, je werkt 40 uur per week, dat is dan €70 x 40 = €2.800,-. Per 4 weken ( een krappe maand) is dat €11.200,-. Van dat bedrag lever je €3.360,- in per 4 weken ten behoeve van alle zojuist opgenoemde voordelen. Behalve wanneer jij denkt dat opdrachten zoeken, ziekte, administratie, verzekeringen en wat al niet de kosten van ruim €3.300,- op bijna maandbasis dekt, is deze optie om als Midlancer te beginnen minder lucratief dan aanvankelijk gedacht. Dus voor het geld hoef je het niet te doen. En dit is wanneer je een opdracht hebt. Wat nou als er geen opdracht voor je is, omdat je niet goed aan een opdracht geholpen kan worden? Dan krijg je slechts je basissalaris betaalt, of je wordt op opdrachten geplaatst wat je echt niks vindt.

Naast de inkomsten is het aan de kostenkant voor de Midlancer minder aantrekkelijk dan voor de freelancer. Als freelancer, en zeker als startende freelancer, zijn er zeer interessante aftrekposten die het financieel gezien fijner maakt om freelancer te blijven of te worden. Ten opzichte van freelance is Midlance vaak voor de ‘lancer’ minder fijn. Op een enkele uitzondering na. Je bent namelijk afhankelijk van de klanten die het Midlance bureau voor je heeft.

Conclusie

Wil jij nou wel de vrijheden van de freelancer, naar nog niet de risico’s  van de freelancer? En wil je, als tussenstap naar het ooit wellicht gaan werken als freelancer zelf eerst beter uitzoeken hoe alles nu werkt, maar wil je wel vast een beginnetje maken, dan kan je prima besluiten om Midlancer te worden. Ook als je eigenlijk niet zo van de risico’s houdt die het ondernemerschap met zich meebrengt, dan is Midlancen een mooi idee, want dit brengt al gauw het dubbele aan verdiensten binnen ten opzichte van als je in loondienst had gewerkt. Of misschien heb je als freelancer gewerkt en vond je het inderdaad lastig om aan opdrachten te komen, juist dan kan het Midlancen een uitkomst voor jou bieden! Houd echter rekening met de hoge kosten aan jouw kant.

Terug naar overzicht