Bij solliciteren is het belangrijk dat je CV op orde is. Voor jezelf een goed overzicht van je carrière, skills en opleidingen. Voor bedrijven of opdrachtgevers een eerste indruk van jouw carrière tot nu toe. Voor sommigen nog af en toe lastig wat er nou wel en niet op een CV moet. Niet alleen dat, maar ook waar en hoe dat gedaan moet worden. Lees verder voor de 8 tips die jouw CV tot een top CV maken!

CV tip 1: Overzicht

Zorg voor een opmaak die aantrekkelijk is voor het oog en gemakkelijk te lezen is. Gebruik duidelijke koppen en bulletpoints om de informatie op te sommen. De eerste indruk is namelijk belangrijk voor een recruiter of werkgever. Het kan je net helpen aan de aandacht die je nodig hebt om in het vizier te komen.

CV tip 2: Opleidingen

Vermeld je opleiding, met de richting en de datum waarop je de opleiding hebt afgerond. Vermeld ook eventuele verdere opleidingen die relevant zijn voor de baan. Mocht je iets niet afgerond hebben, maar het heeft wel relevantie? Dan kun je het er zeker op zetten, maar zet er duidelijk bij dat het niet afgerond is.

CV tip 3: Werkervaring

Vermeld relevante werkervaring, zoals de taken en verantwoordelijkheden die je hebt gehad. Zorg ervoor dat je beschrijft hoe je bijdroeg aan de successen van het bedrijf. Belangrijk hierbij is ook dat je de data wanneer je voor een bedrijf hebt gewerkt er duidelijk bij zet, zodat je aantal ervaring goed te zien is. Zet je meest huidige ervaring bovenaan. Dat is het meest relevant!

CV tip 4: Personalisatie

Maak je cv specifiek voor de baan die je aanvraagt. Het is belangrijk om te laten zien dat je de vereisten van de baan begrijpt en dat je specifiek gekwalificeerd bent voor die rol. Denk hierbij ook aan belangrijke contactgegevens en je eigen draai aan een CV. Zo val je net wat meer op bij de juiste groep. Een goede foto helpt ook al veel.

CV tip 5: Lengte

Een cv moet kort en bondig zijn. Het moet niet langer dan twee pagina's zijn en alleen de meest relevante informatie bevatten. Wanneer je twijfelt of iets op je CV moet, dan hoort er waarschijnlijk niet op. Als je zelf al niet weet of het belangrijk is dan heeft een werkgever dat al helemaal.

CV tip 6: Skills

Benoem specifieke vaardigheden die relevant zijn voor de baan en geef voorbeelden van hoe je die vaardigheden in de praktijk hebt gebruikt. Een lijst met skills en aantal jaar dat je skill bezit is ontzettend handig voor werkgevers en bovendien ook voor jezelf. Op die manier zie je waar je vaardigheden nog tekort komen.

CV tip 7: Sleutelwoorden

Gebruik sleutelwoorden die relevant zijn voor de baan en die aansluiten op de vereisten in de baanbeschrijving. Dit maakt het gemakkelijker voor werkgevers om te zien dat je gekwalificeerd bent voor de baan. Op deze manier ben je ook makkelijk te vinden voor de juiste mensen. Zo krijg je meer en hopelijk ook betere uitnodigingen voor een vervolgstap.

CV tip 8: Controleren

Maak zeker dat je cv vrij is van spelfouten en grammaticale fouten. Laat iemand anders het ook nog even nalopen voordat je het verstuurt. Vraag andere mensen ook om tips voor je CV, eventueel kan je referenties toevoegen van relevantie.

Het schrijven van een goed cv is een cruciale stap in het vinden van je volgende baan. Zorg ervoor dat je cv aantrekkelijk is voor het oog, persoonlijk is en de vereisten van de baan aangeeft. Als je deze tips volgt, zal je cv uitstekend zijn en ben je klaar om te solliciteren. Zoek je zelf ondertussen een baan, bekijk dan even de vacatures  op onze website!

Terug naar overzicht