In deze blog nemen we je graag mee in de wereld van niet A, niet B, maar van C. C, C# en C++ komen veel voor in de wereld van programmeren, maar wat is het onderscheid tussen de drie?

Wat is de programmeertaal C?

C is een programmeertaal die wordt gezien als dé basis voor alle andere programmeertalen. C is voor het eerst verschenen in 1972. Kenmerkend voor C is dat deze taal gebruik maakt van Pointers (een geheugenadres, waar data in opgeslagen staat), waar een taal als C# geen gebruik van maakt.

Een kleine waarschuwing vooraf, je kan veel met C, maar alleen als je ook weet wat je ermee doet. Een bekend gezegde is dan ook: “C provides all the rope you need to hang yourself”. Deze programmeertaal wordt veelal in de technische wereld gebruikt.

Wat is de programmeertaal C#?

C# is ontwikkeld in 2001 door Microsoft. C# is ontworpen voor bedrijven om verschillende soorten software te ontwikkelen m.b.v. één enkel programma. Het diende gemakkelijk te leren te zijn en ondersteuning te bieden voor moderne functies. Dat eerste is goed gelukt, mits je al voorkennis hebt van talen als Java, C of C++.  Verder is C# breed inzetbaar, het is veelzijdig, terwijl andere talen vooral voor één bepaald doel ontworpen zijn. Ook is C# bedoeld voor het programmeren in een .NET omgeving

Wat is de programmeertaal C++?

C++ is ontworpen als verbetering van C. In 1979 ontwikkeld, maar in 1985 voor het eerst verschenen. Alleen, niet alle code die in C geldig is, is dat ook in C++. De meeste code wordt probleemloos gecompileerd, maar houdt er rekening mee dat er kleine verschillen zijn.

Wil je voornamelijk games gaan programmeren, dan is deze taal goed om te leren, deze is namelijk erg populair voor het maken van games. Een pro is dat C++ enorm veel mogelijkheden heeft. De pro is tevens de con, namelijk dat deze taal een tikkie té veel mogelijkheden heeft, waardoor dit voor veel programmeurs alleen maar tot een warboel van moeilijkheden wordt die niet nodig is voor hun taak.

Wat is het verschil tussen C, C# en C++?

C# is gebonden aan Windows en bedoeld voor het ontwikkelen in een .NET omgeving. C++ is dubbel inzetbaar, namelijk op Linux en Mac. C++ en C zijn te onderscheiden in het feit dat C++ een uitbreiding is op C. Er is meer mogelijk en er zijn classes die in C niet aanwezig zijn. Het is dus ook object georiënteerd, iets wat C niet is.

Conclusie?

Het zijn drie talen die ontzettend verschillend zijn ondanks de naam. C# is wat exclusiever vanwege de verbondenheid aan windows. Met C++ is er veel mogelijk. C is voor als je het simpeler wilt houden.

Welke heeft dan je voorkeur? Dat ligt precies aan wat je zelf het fijnst vindt. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar vacatures voor deze programmeertalen? Klik dan hieronder om eens wat te bekijken. Wie weet zit er wat voor jou tussen. You will C!

Bekijk Vacatures

Terug naar overzicht