Een sollicitatiegesprek kan een zeer belangrijk moment zijn voor zowel de kandidaat als de werkgever. Het kan beslissen over de toekomst van de kandidaat in het bedrijf en de richting van de organisatie. Het afnemen van een sollicitatiegesprek kan echter lastig zijn. Daarom hebben we 10 tips opgesteld om je te helpen bij het afnemen van een goed sollicitatiegesprek.

1. Bereid je voor

Voordat je het sollicitatiegesprek afneemt, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Lees de cv en motivatiebrief van de kandidaat en stel vragen op basis van deze documenten. Bedenk welke vaardigheden en ervaring je zoekt en welke vragen je daarover wilt stellen. Door een checklist  te maken voorkom je dat je dingen vergeet.

2. Creëer een comfortabele sfeer

Het is belangrijk om een comfortabele sfeer te creëren tijdens het sollicitatiegesprek. Dit kan door de kandidaat bijvoorbeeld een kopje koffie of thee aan te bieden en een ontspannen houding aan te nemen. Hierdoor zal de kandidaat zich op zijn gemak voelen en openstaan voor vragen.

3. Open het gesprek op een vriendelijke manier

Het openen van het sollicitatiegesprek op een vriendelijke manier kan een goede indruk achterlaten bij de kandidaat. Begin bijvoorbeeld met het stellen van een eenvoudige vraag over de dag van de kandidaat, of door kort te vertellen over het bedrijf en de vacature.

4. Gebruik open vragen

Gebruik open vragen tijdens het sollicitatiegesprek om de kandidaat de kans te geven om te antwoorden en meer over zichzelf te vertellen. Vraag bijvoorbeeld naar de vaardigheden en ervaring van de kandidaat en hoe hij of zij deze in de praktijk heeft toegepast.

5. Luister actief

Luister actief naar de antwoorden van de kandidaat en stel indien nodig vervolgvragen. Dit geeft de kandidaat het gevoel dat hij of zij serieus wordt genomen en biedt tegelijkertijd de mogelijkheid om meer informatie te krijgen.

6. Stel duidelijke vragen

Stel duidelijke vragen om te voorkomen dat de kandidaat verward raakt en niet weet wat er van hem of haar wordt verwacht. Geef bijvoorbeeld een korte inleiding op de vraag en vraag dan naar specifieke voorbeelden.

7. Maak aantekeningen

Maak aantekeningen tijdens het sollicitatiegesprek om belangrijke informatie te onthouden en later te kunnen raadplegen. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij het vergelijken van verschillende kandidaten.

8. Geef de kandidaat de ruimte om vragen te stellen

Geef de kandidaat de ruimte om vragen te stellen. Dit toont aan dat je geïnteresseerd bent in de kandidaat en geeft hem of haar de kans om meer te weten te komen over het bedrijf en de functie.

9. Beëindig het gesprek op een positieve manier

Eindig het sollicitatiegesprek op een positieve manier, door bijvoorbeeld te bedanken voor de tijd en moeite die de kandidaat heeft genomen om naar het gesprek te komen. Vertel de kandidaat wat de volgende stappen zijn en wanneer hij of zij een reactie kan verwachten.

10. Reflecteer en evalueer

Reflecteer na het sollicitatiegesprek op hoe het is verlopen en evalueer of de kandidaat geschikt is voor de functie. Bespreek eventueel met andere betrokkenen binnen het bedrijf om tot een weloverwogen beslissing te komen.

Conclusie

Het afnemen van een goed sollicitatiegesprek kan een uitdaging zijn, maar door deze 10 tips in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat het gesprek soepel verloopt en dat je de informatie krijgt die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen. Vergeet niet om flexibel te zijn en in te spelen op de kandidaat en de situatie. Benieuwd wat wij kunnen betekenen rondom het sollicitatieproces? Neem dan gerust contact  met ons op!

Terug naar overzicht