2022 is inmiddels voorbij gegaan op hoge snelheid. Veel nieuwe ontwikkelingen binnen de IT hebben plaatsgevonden. Nu is het wel tijd voor 2023. Welke trends en ontwikkelingen kunnen we verwachten?

IT trend 1: Artificial Intelligence (AI)

“Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) zullen verder integreren in bedrijfsprocessen en -toepassingen, waardoor de automatisering toeneemt.” De voorgaande zin komt eruit als je IT trends van 2023 aan de ChatGPT vraagt. Het gaat aankomend jaar steeds meer voorkomen dat bepaalde werkzaamheden door de AI overgenomen gaan worden. Dit kan gaan over artikelen, blogs, vacaturepagina’s.

Niet alleen op dat gebied, maar ook op het gebied van development. Met AI zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Nu de groei en de populariteit van AI zo groot is, wordt het nog aanzien wat er gaat veranderen voor werkzaamheden van IT’ers. Wie weet zijn je skills straks wel minder waard. Laten we dat in ieder geval niet hopen. De trend is niet positief op negatief. Dit kan uiteraard verschillen voor iedereen. 2023 gaat het ons laten zien. Wel betekent het dat er meer vraag naar AI specialisten gaat zijn.

IT trend 2: Flexibele werkplek en -tijden

Door de verschijning van Covid-19 een aantal jaar geleden waren werkgevers en -nemers genoodzaakt om op een creatievere manier het werk door te laten gaan. Door velen is dat toen remote gebeurd. Dit is natuurlijk een beetje blijven hangen bij veel bedrijven.

Voornamelijk in de IT is dit een groot aspect geworden aangezien thuiswerken erg goed te doen is als IT’er. Met deels thuiswerken komt kijken dat je meer vrijheid hebt in je eigen werkplek. Je hebt namelijk niet de verplichting om dit persé thuis te doen. Dit kan in principe overal zijn.

Daarbij komt kijken dat het voor IT’ers vaak ook niet noodzakelijk is om zich aan vaste werktijden te houden. Een uurtje extra in de avond en een uurtje minder in de ochtend is dus vaak geen probleem. In 2023 is de verwachting dat dit nog meer gaat voorkomen. 2023 is het jaar waarin we echt wel compleet los staan van de effecten van covid-19 op de werkvloer. 2022 had er nog wel sporen van namelijk. Deze trend is dus eentje die we vooral op persoonlijk gebied gaan zien.

IT trend 3: Groei in schaarste op de markt

IT’ers groeien niet aan bomen en er is duidelijk gebleken dat er meer vraag is naar IT’ers dan dat er aanbod is aan aantal IT’ers. Vandaar dat je als IT’er veel benaderd wordt als je je gezicht op een vacaturebank laat zien. Door de schaarste ben je veel waard. Door de jaren is te merken dat er steeds minder goede professionals op de markt aanwezig zijn. De verwachting voor 2023 is dan ook dat die schaarste blijft en wellicht dus wel gaat groeien. Hierdoor liggen er ook kansen voor veel mensen om in te stappen in deze branche. Voorwaarden gaan er voor IT’ers dus ook op vooruit. Een trend die dus voor de werknemers zeker positief is als je goed bent in je vak.

Ben je zelf nou benieuwd of je voorwaarden beter kunnen? Kijk dan even op de vacaturepagina of bel gelijk een van onze professionals.

Vacatures

Terug naar overzicht