Kielhalen? Wie of wat is dat!?

Ken je het? Kielhalen? Een developer wist het ons verder uit te leggen:

Kielhalen is een straf die in oude tijden door een kapitein van een schip kon worden opgelegd aan leden van de bemanning. Bij het uitvoeren van de straf kreeg de gestrafte een ijzeren tuig aan. Met een touw werd de gestrafte vervolgens onder de kiel van het schip door getrokken. Dit kon dan in de lengterichting van het schip, of overdwars. Deze methode had helaas vaak de dood als gevolg.. 

Maar er waren uitzonderingen! Want sommigen haalden met doorzettingsvermogen de overkant. Als je als gestrafte uit sterk hout gesneden was, dan haalde je het soms.. Een van de hulpmiddelen hierbij was 'de spons', die kon je ten alle tijde gebruiken aangezien deze vooraf om je arm werd gebonden. Tijdens je onder-water-tocht kon je dan je mond vastbijten waardoor je minder zeewater binnenkreeg. Het enige nadeel waar onderweg geen hulp bij kwam kijken, was het feit dat de scheepsromp veelal begroeid was met zeepokken, mosselen en schelpen. En tja, dat leverde hier en daar wat aanzienlijke verwondingen op. 
--
Wat een verhaal toch weer! En ja, natuurlijk moesten wij weer even aan het development-wereldje denken! :) Want, ken jij het gevoel niet, dat;

* je een straf (als bijv. blijvende werkdruk) ondergaat waarvan je weet dat je de overkant nog niet kunt zien?
* je kapitein het voor het zeggen heeft, jij baalt, en de rest genietend toekijkt?
* je al even onder water bent en je je nood oplossend vastbijt in je eigen sponsje?
* je de scheepsromp dacht te kennen, maar erachter komt dat de echte rottigheid aan de bodem vast is gaan zitten?

Ik denk dat velen het kennen.. Als bemoediging daarom onderstaand feit ter afsluiting:

Van het jaar 1580 tot 1854 is Kielhalen volop toegepast en werd het met plezier gedaan, bezocht en bekeken. Maar er kwam gelukkig een eind aan, in 1854 werd het officieel afgeschaft door de minister van de marine.