Over de do’s en de don’ts is al heel veel geschreven. Er zijn talloze ‘top 10’-tips te vinden die jou precies moeten vertellen wat wel en wat niet handig is om te doen. De tips zijn zo over de top logisch dat het rijtje ook wel vier of zes tips korter gekund had. Wij van Multiplied communiceren liever kort en krachtig, en daarom zijn hier slechts een aantal adviezen om je goed voor te bereiden op dit sollicitatiegesprek.

De do’s voor jou

DO 1: Jij wil graag op gesprek en jij wil graag een baan.

Kom dan op tijd, wees geïnteresseerd (wat je hopelijk bent) en neem informatie tot je betreffende het bedrijf waar je bij op gesprek gaat. Zorg dat jij jezelf in ieder geval voorbereidt hebt op dit sollicitatiegesprek. Kijk, voor jou zijn er de do’s, maar die zijn er voor je toekomstige werkgever ook. Zij is geïnteresseerd in jou, zij heeft aandacht voor jou en bereidt zich goed voor op dit gesprek.

DO 2: Wees, net als wij in deze blog, concreet

Dus, gebruik concrete voorbeelden als je vertelt over wat je werkzaamheden waren in vorige relevante banen. Stel hier ook, wanneer het jou gevraagd wordt, je concrete (voorbereide) vragen over het bedrijf. Dit komt geïnteresseerd over.

DO 3: Wie ben jij en wat kan jij?

Wees eerlijk over wie jij bent en wat je kunde is. Wat kan je goed, belicht ook een paar punten die je wat minder goed afgaan, de zogenaamde daar-moet-ik-aan-werken-punten. Zorg ervoor dat je voornamelijk over jezelf spreekt, zo zet je jezelf in het middelpunt en kom je krachtiger en overtuigender over. Probeer het wel, zoals deze blog, bondig te houden, zorg ervoor dat je niet je hele levensverhaal vertelt!

De don’ts voor jou

DON’T 1: Laat de oude koeien waar ze zijn

Praat dus niet negatief over je voorgaande werkgever(s)/collega’s. Je mag vanuit jouw oogpunt spreken wat jij als wel en niet prettig ervoer,  en wat je graag in een baan juist wél zoekt, maar houd het professioneel. Jouw komende werkgever, waar jij als het goed is op gesprek bent/gaat, wil immers niet zelf het risico lopen dat jij, na bij haar gewerkt te hebben, ook negatief gaat spreken bij een volgende sollicitatieprocedure!

DON’T 2: Denk en praat niet voor de ander 

Vermijd te denken voor je gesprekspartner en in te vullen wat hij of zij wilt horen, want: aannames zijn dodelijk. Zie dus te voorkomen dat je de ander onderbreekt, terwijl hij/zij aan het praten is. Een gouden stelregel: Behandel de ander zoals jijzelf wil dat jij door anderen behandeld wordt.

DON'T 3: Draag gepaste kleding

Misschien een inkoppertje, maar kleed je representatief. Dat oogt verzorgt. Kleed je naar de branche waar je solliciteert. Je wil, als het goed is, dat je aankomend werkgever,een goede indruk van jou krijgt. Dat doe je onder andere door aandacht te schenken aan je voorkomen. Het profileren van niet-relevante zaken in een sollicitatiegesprek zullen eerder in jouw nadeel werken dan in jouw voordeel. Puur sec omdat deze dingen niet relevant zijn en daarom niet bijdragen aan het gesprek. Misschien voel jij je wel prettig om alleen in een zwembroek gekleed te gaan. Ondanks dat dat misschien is hoe jij je voelt, raden wij je toch aan om je aan te passen voor een sollicitatiegesprek wil jij de kans hoog schatten dat je aangenomen wordt.

Voorbereiding? check!

Nu het helemaal duidelijk is wat je wel en vooral niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek, en jij dus goed voorbereid het gesprek in kan gaan, wordt het voor ons tijd om die gesprekken te gaan regelen, dus druk hier op de onderstaande button, dan kunnen we voor jou aan de slag!

Bekijk vacatures

Terug naar overzicht